lördag 14 maj 2011

Första limporna


Efter många timmars googling och matninga av surdegar kände jag mig mogen att prova på bakning utan jäst. Man undrar ju om det verkligen är nåt liv i den där ganska oaptitliga geggan i kylskåpet men fördegen stått några timmar ovanpå ackumulatortanken i tvättstugan (ca 27 grader) rådde inget tvivel om saken, det bubblade rejält i byttorna.
I surt minne fanns också mitt föregående försök för sisådär 25 år sedan - några totalt misslyckade limpor som jag tror inte ens de stackars djuren i Glaskogen ville äta.
De flesta recept jag hittat är antignen grova råglimpor eller ljusa levain. Då vi har en diabetiker hemma har jag som målsättning att göra ett gott och hyfsat ljust bröd fast med så lågt GI det går utan att bli alltför halmartat.
Rågbröd ska jag ge mig på så småningom men till att börja med blir det vetedegar (med lite råg i, det verkar göra susen för jäsningen) och med så mycket fullkorn, frön och hela korn det går utan att konsistensen blir lidande. Segt och knaprigt ska det ändå vara.
Tror faktiskt det blev riktigt bra, dels ett par levainer nästan enligt Pain de Martin, fast en del fullkornsmjöl, och så några mer improviserade rågsursbaserade limpor med grövre råg och hela havrekorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar